Voorlezen

L2S kan digitale teksten voorlezen. Zet de cursor in een tekst (Word, e-mail, PDF, …) en druk op de voorleesknop, dat is alles! Bij het voorlezen markeert de meeleescursor het woord dat wordt uitgesproken. Daardoor is het mogelijk om actief mee te lezen en helpt L2S bij zelfstandig lezen. Zeker voor leerlingen met dyslexie wordt het leesplezier hierdoor aanzienlijk vergroot.

Als de samenwerking tussen de tekst op het scherm en L2S niet volledig is, dan kan vaak via de klembordfunctie worden voorgelezen. In dat geval selecteert u een stuk tekst en drukt op Ctrl-C (kopieerfunctie) om de tekst te horen. Het lezen vanuit Google Chrome of Firefox gaat op deze manier. Selecteer daar dus een stuk tekst en druk op Ctrl-C om de tekst te horen. (Bij Internet Explorer is er wél een volledige integratie met daarbij dus ook een meeleescursor.) Ook bij sommige andere toepassingen (bijvoorbeeld Open Office) en het laten voorlezen van E-pub bestanden van boeken (bijvoorbeeld in Calibre) gebruikt u de klembordfunctie. Ook dat gaat dan verder probleemloos.

Als u werkt met foto-PDF’s, dan kunt u via de Plaatjeslezer rechtstreeks de tekst daaruit laten voorlezen. Desgewenst kunt u de foto-PDF ook omzetten naar bijvoorbeeld Word. Op die manier krijgt u een “bewerkbaar” document beschikbaar.

Samengevat: binnen redelijke grenzen kunnen alle teksten die op uw scherm staan door L2S worden opgelezen. L2S kan ook prima werken met ingescande PDF’s van studiemateriaal.

MEER WETEN OVER DE DIVERSE SOORTEN PDF’s? Lees hier verder over dit onderwerp!

Om gebruikers met een visuele beperking optimaal van dienst te zijn kan L2S ook o.a. de knoppen van internetpagina’s voorlezen. Het aanzetten van de “schermlezer” is voldoende daarvoor!

L2S is Nederlandse text-to-speech software van de bovenste plank. Het programma werkt zeer intuïtief en is heel gemakkelijk in het gebruik. Stukken tekst die op het scherm staan kunnen ook worden geselecteerd en als MP3 audio-bestand worden opgeslagen. Vervolgens kunnen de bestanden overal worden beluisterd als een luisterboek. De computer en het programma zijn daar verder dan niet meer bij nodig!

C-Pen Leespen

L2S werkt nu ook volledig samen met de C-Pen. Met de C-Pen kun u gedrukte tekst inlezen in de computer. Zet een programma op uw computer klaar (bijvoorbeeld Word) en met de C-Pen zal de tekst worden gescand en meteen naar uw programma worden overgebracht en zichtbaar worden. Op de plek van de cursor wordt de gescande tekst ingevoegd. Als L2S is ingeschakeld kan de tekst meteen ook worden gehoord. De C-Pen werkt zeer intuïtief. Installeer de software en sluit de pen daarna aan. Dat is alles! Meer weten over de C-Pen? Klik even hier.

Stem Claire

L2S maakt gebruik van hoogwaardige computerstemmen. Bij L2S wordt voor Nederlands de stem Claire gebruikt. Dit is een kwaliteitsstem die prima resultaten oplevert. Klik hier om meer te lezen over de stem Claire voor L2S en om de stem te beluisteren.

Als u met andere talen wilt werken: dat kan ook. Er zijn bijvoorbeeld voor Duits, Engels, Frans en Spaans ook stemmen beschikbaar (zeer effectief binnen het talenonderwijs).

Ervaringen met L2S

Ga hier naar de pagina met ervaringen van jonge leerlingen en oudere gebruikers van L2S. Zij zijn blij met dit programma. Lees hun berichten en kijk of L2S ook in uw situatie een oplossing kan bieden.

Ga verder